Barefoot v zimě

Jste milovníky BAREFOOT? Přemýšlíte o přechodu na BAREFOOT styl? Čeká Vás první zima v barefoot botách? A bojíte se, že Vám bude zima na nohy? Jak je to s chůzí naboso v zimním a chladnějším období? Jak vypadají takové barefoot zimní boty?

 

Pokud jste zastáncem bosého obouvání, zajímáte se o tento styl, tak určitě o svoje nohy a celé tělo pečujete a víte, že ani chladnější nebo zimní období pro Vás neznamená stopku. Barefoot obuv a její dostatek místa pro chodidlo umožňuje celé noze pohyb, a tím pádem dostatečné prokrvení, stimulování a zahřátí se. Pokud se vydáte v zimě ven v klasické pevné zimní obuvi a ještě s teplou pevnou ponožkou, nohu tak určitě stáhnete a nedovolíte ji přirozenou práci i funkci. I když se zdá, že je noha v teple, klidně můžete cítit pocit studených nohou. Je to dáno tím, že se noha nemůže správně hýbat a prokrvovat. 

 

A co když půjdu na zastávku, kde budu muset čekat? V takovém případě se určitě doporučuje nestát jen tak na místě. Bosé boty Vám díky své tenké podrážce dovolí s chodidlem a prsty pracovat a cvičit. Můžete se kousek projít, přenášet váhu, roztahovat prsty, atd. Na druhou stranu, pokud budete nehnutě stát na místě, nezachrání Vás ani sebelepší pevná bota s vyšší podrážkou, pocit chladu od nohou ucítíte i v tomto případě.

Bylo prokázáno, že způsob chůze, který si osvojíte v barefoot obuvi, dostatek místa a lepší pohyb prstů a chodidla zvyšují schopnost termoregulace a noha se tak lépe prohřívá nebo v létě ochlazuje.

detske zimne barefoot topanky penguin charcoal 6472 size large v 1
 

 

Záleží také na tom, jestli se otužujete, jaké počasí máte rádi a kolik vrstev oblečení si oblékáte. Určitě si vzpomenete na jedince, kteří i v zimě vyrazí ven v kraťasech a tričku. Pokud však máte před sebou právě první barefoot zimu a máte jen přece trochu obavu, nezoufejte. Otužováním prospějete svému tělu a posílíte svoji imunitu. Pokud se chcete dozvědět více, máte možnost přečíst si náš článek zde.

 

I BAREFOOT obuv seženete i v zimní variantě, dají se zateplit a Vám tak nebrání nic v tom, abyste se vydali vstříc zimním radovánkám. Zimní barefoot modely jsou většinou kotníkového typu, jelikož kolem kotníků, kde nám končí kalhoty, uniká mnoho tepla. Zateplit se dají hřejivou vložkou, beránkem, umělou kožešinkou nebo podšívkou.

Tým Spokonožky

(fotoarchiv autorky)