Psychomotorický padák - zábava pro děti i dospělé

Znáte padák pro děti? Cvičební pomůcku, s kterou se dá zažít spousta zábavy

obr. 1 psychomotorický padák

Psychomotorický padák je kruhová plachta většího či menšího průměru. Je ušitý z lehké, ale pevné barevné látky, a umožňuje tak rozmanitou manipulaci. Ve středu je kruhový otvor, při hraní nebo cvičení se padák různě vlní, vznáší, nafukuje se vzduchem. Po okraji padáku mohou nebo nemusí být našitá poutka. Padák si lze ušít nebo pořídit již hotový. Jelikož při manipulaci je padák často namáhán a natahován je lepší pořídit si již ušitý od doporučeného prodejce, aby nedošlo hned při prvních hrách k roztrhnutí v oblasti švů.

obr. 2 psychomotorický padák

Padák je specifický tím, že jej nemůže ovládat jedinec, ale aktivity musí být prováděné v kolektivu, společně s ostatními. Je to cvičební pomůcka využívaná k rozvoji koordinace a prostorové orientace, spolupráce, sociálních dovedností a vztahů s ostatními, manipulace, zlepšuje uvědomělé ovládání vlastního těla. Hra umožňuje kreativní učení, poznávání, objevování, zkoumání. Je důležité myslet na sladění pohybu s rytmem básniček nebo písniček. Hra s padákem Vám také umožní seznámit děti se vzduchem, i když s jeho neviditelnou formou. Pocítíte však různé směry větru, vlnění a napínání padáku. Jeho klesání a vznášení se.

Padák můžeme pořídit v různých velikostech, volíme ji podle počtu dětí a prostoru, v kterém budeme s padákem manipulovat. Pro menší děti stačí průměr zhruba 3,5m starší děti mohou mít větší. Pro dospělé lze využít padák např. o průměru 4,5m.

obr. 3 psychomotorický padák

Hraní a cvičení s padákem baví nejen malé děti, školáky a adolescenty, ale v neposlední řadě, s padákem si užijí spoustu zábavy i dospělí. Najde tak využití nejen v mateřských a základních školách, ale i v různých zájmových a sportovních klubech, na narozeninové párty nebo třeba při teambuildingu. 

S padákem můžeme tancovat, trénovat barvy, hrát hry i relaxovat.

Hra s padákem přinese všem radost a zajímavé prožitky. Tým Spokonožky

(obr. zdroj: e-shop spokonozka.cz)