Připojte s k dnešnímu Night Shopping nákupnímu šílenství, začínáme ve 20:00!

RETRO HRANÍ - INSPIRACE PRO CELOU RODINU

Pojďte s námi zavzpomínat na své dětství a ukažte svým dětem, s jakými hračkami jsme si dokázali užít spoustu zábavy. Zkuste si s dětmi zahrát kuličky, roztočit káču nebo zaskákat přes švihadlo. Představujeme RETRO HRANÍ.

RETRO HRANÍ

  • SKÁKÁNÍ GUMY - Zavzpomínejme si na skákání gumy a naučme se sestavu.

Naučme se sestavu, kterou můžeme skákat jako školku, sedm druhů skoků skákání gumy na první úrovni. Úrovně si zvyšujeme zvedáním gumy na úroveň lýtek, potom kolen, pak do půlky stehen a pro šikovné do boků. První způsob skákání skočíme sedmkrát, druhý šestkrát a takto pokračujeme až k sedmému způsobu skoku, který skočíme jednou. Zvedneme gumu do další úrovně a pokračujeme. Gumu můžou držet dva spolu skákající, nebo si můžeme pomoci židlemi. Můžeme skákat venku i doma.
 
Pro předškoláky je dobré končit sestavu čtvrtým způsobem skoku. Takže předškoláci školku začínají prvním skokem (snožmo dovnitř a za druhou gumu ven) čtyřikrát, druhým (bokem ke gumě, snožmo mezi gumy dovnitř, do roznožení s nohama zvenku gum, snožmo mezi gumy dovnitř a snožmo ven)  třikrát, třetím (snožmo na jednu gumu a potom snožmo na druhou) dvakrát a končí tak, že skočí roznožmo na bližší gumu (jedna noha vně a druhá venku), přeskočí roznožmo na vzdálenější gumu a vyskočí ven. Je to čtvrtý způsob a skáčou ho jednou. 
 
Pátý skok jsou nůžky, kde nohy dopadají levá na bližší gumu a pravá na vzdálenější a přeskočením pak levá na vzdálenější a pravá na bližší. Šestý skok stojíme čelem ke gumám, nabereme pod nohy bližší gumu, přeskočíme s ní vzdálenější gumu, couvneme tak, že patami posouváme vzdálenější přeskočenou gumu dozadu, šlápneme na ní oběma nohama a výskokem ji pustíme, dopadneme na bližší gumu. Poslední způsob je, že skočíme roznožmo na gumy, snožmo dovnitř, otočíme se o 180 stupňů, gumy se tím překříží, vyskočíme a dopadáme snožmo mezi gumy, vyskočíme ven.
 
 
  • CVIČENÍ PRSTÍČKŮ

Spolu s hrubou motorikou, pohybem dětí, je důležité v předškolním věku dítěte rozvíjet jemnou motoriku. Ovlivní se tím šikovnost dětí, kdy budou schopné si zavázat tkaničky, vystřihnout obrázek, navlékat korálky a jiné. 
 
Prstíčky procvičují přirozeně držením předmětů, skládáním věcí a spoustou každodenních činností. Procvičování prstíčků s nimi můžete dělat různými činnostmi. Můžete k tomu využít vybarvování, kreslení, modelínu a modelování různých tvarů, stříhání, trhání, spojování céček, skládáním puzzle, stavebnic a tvoření.
 
 
  • SKÁKÁNÍ PANÁKA 

Vynikající fyzickou hrou nejenom pro děti je skákání panáka. Potřebujeme k tomu křídy a svazek céček. Křídou namalujeme na zem panáka a pole očíslujeme od 1 do 9 pro starší děti a s mladšími dětmi namalujeme do polí obrázky. Kousek před panáka uděláme startovní čáru. Hru začneme hozením svazku s céčky ze startovní čáry na první pole, které při skákání vynecháme.

Skáčeme na jedné noze až na druhé pole a pokračujeme do rukou panáka, kde skočíme snožmo, potom skáčeme opět na jedné noze a končíme snožmo na hlavě panáka levou a pravou nohou na poli 8 a 9. Otočíme se skokem snožmo o 180 stupňů a skáčeme zpět na jedné noze, jenom ruce  panáka skočíme snožmo.

 
Potom opět na jedné noze k poli s céčky, céčka vezmeme, do pole už taky skočíme a končíme kolo doskokem za startovní čáru. Druhé kolo začínáme hodem na druhé pole, první skočíme na jedné noze. Druhé, kde jsou céčka, přeskočíme a pokračujeme jako v prvním kole. A takto pokračujeme další kola a končíme kolem hodem do pole 9 v hlavě panáka. Vyhrává ten, kdo první odskáče všechna kola.
 
Chybou se vracíme na začátek kola. Chyby jsou skok na čáru a mimo, neskočení na jedné noze, nepřeskočení políčka s céčky, zapomenout sebrat céčka, netrefit se hodem do pole. Hra je skvělá na kondici pro dospělé a také můžou panáka skákat děti i samotné. 
 

Díváte se každý den na svoje dítě, které hodiny stráví na mobilu, hraje online hry na počítači, venku ho to nudí a chtěli by jste to změnit. Pojďme si představit retro hry, které je zaručeně od mobilu a počítače dostanou ven do přírody, kdy se i s kamarády a rodinou pobaví, užijí si spoustu legrace, stráví s vámi krásný společný čas plný zábavy. Jedna z takových her je čára, která se hraje s céčky.

 

Pravidla hry čára s céčky:
 
Křídou na asfaltu nebo klackem na cestě třeba v lese nebo parku uděláme čáru, K této čáře se házejí céčka ze vzdálenosti 2-3 metrů. Místo, odkud se hází, vyznačíme také čárou. Ten, kdo je nejblíže k čáře vyhrává a bere všechny céčka i soupeřům. Když je to nerozhodné, hází se znovu. Házet je možné jedním céčkem nebo také svazkem. 
Tato hra se dá vzít kamkoliv na procházku, na výlet, nebo se dá hrát třeba před domem na chodníku. Spojením céček se procvičují prstíky a to působí velmi pozitivně na jemnou motoriku. Věříme, že se tato hra stane rychle oblíbenou. 
 
Bolí vás už hlava ze znuděných dětí, které jsou hodně často doma, venku prší, sněží a rádi by jste je zabavili? Hra mikádo je zárukou na skvělou zábavu. U této hry se posílí soustředěnost a jemná motorika. Je to společenská hra pro šikovné ručičky. 
 
Tyčky vezmete do ruky kolmo a pustíte je na hrací plochu. Každý hráč se snaží vzít z hromady jednu tyčku tak, že se žádná jiná v hromadě nesmí pohnout. Jakmile se pohne, pokračuje další. Vítězí hráč s největším počtem vytažených tyček nebo pro starší se podle barev rozlišuje bodové hodnocení, tedy vítěz je ten, kdo má nejvyšší počet bodů.
 
 

Rotující hračka, kterou znaly děti od nepaměti, dnešní mládež téměř nezná. Pořádně procvičí jemnou motoriku. Tato hračka bývala dříve pouze ze dřeva. Dnes je z různých materiálů, většinou z plastu. Cílem je roztočit káču na špičce tak, aby se točila co nejdéle. Káča roztáčená provázkem se používá při různých soutěžích. Existuje i Mistrovství ČR v takzvaném káčování. My jsme si s touto hračkou užili legraci i s nejmenšími dětmi.

Určitě se vám stalo, že koupíte stolní hru, děti se těší, že si ji zahrajete, vy hodinu studujete složitá pravidla a nakonec tu hru nehrajete, protože jste nervózní z nepochopení někdy složitých pravidel. 
 
Domino není ten případ. Pravidla jsou jednoduchá. Všechny hrací kostičky se otočí obrázkem dolů a zamíchají se. Každý si vezme 3 kostičky a začínající položí jednu kostičku obrázkem nahoru. K ní další hráč přiloží kostičku tak, aby byly shodné obrázky nebo čísla. Když hráč nemá žádný shodný obrázek, bere si kostičku z rozmíchaných a tak dlouho, dokud nemá shodu. Hráči se střídají a vyhrává ten, který má nejméně kostiček.
 
 
Další variantou domina je stavění kostiček do různých obrazců nebo řady a strčením prstu do první spadnou všechny ostatní. Cvičí se tím jemná motorika a trpělivost. 
 

Cvrnkání kuliček je velmi oblíbená venkovní zábava všech věkových kategorií. V ČR existuje Český kuličkový svaz, který eviduje téměř 30 klubů.  

Cílem hry je dostat všechny svoje kuličky první do důlku. Každý hráč od čáry k důlku hodí jednu kuličku a začíná ten, koho je blíž. Začínající hráč hodí od čáry všechny svoje kuličky co nejblíže k důlku, totéž provedou i ostatní. Pak prsty cvrnkají kuličky do důlku, hráči se střídají po jednom cvrnknutí.
 
Protože je venku chladno, zahráli jsme si s kuličkami trochu jinak. Úkolem bylo dát do misky pomocí prstů na noze všechny svoje kuličky. Děti jsou velmi šikovné a těžko se porážejí. Dejte si také rodinnou výzvu, při které se hodně zasmějete.
 
Společenské hry patří k oblíbeným činnostem rodičů s dětmi. Bohužel v dnešní době nemají dospělí tolik energie, aby si s dětmi zahráli. Psychickou únavou, vyčerpáním z práce a povinnostmi v domácnosti nenachází žádný čas a náladu hrát si s dětmi různé hry.
 
Avšak jednou hrou, která je pro takovou situaci ideální, je skládání věže. Je to pohodová, klidná hra vyžadující trpělivost. Při této hře dospělí najdou klid a můžou vypnout. Společně s dětmi cvičí jemnou motoriku a hrají si.
 
 
Ze všech kostiček se postaví věž a hráči střídavě vytahují kostičku tak, aby věž nespadla. Naučte se s dětmi hrát.
Skákání se švihadlem zapojuje všechny svaly, zlepšuje vytrvalost a sportovní výkonnost. Patří mezi náročná cvičení, zrychluje srdeční činnost a prospívá celému tělu. Často se využívá na zahřátí před tréninkem
 
Skákat mohou všechny věkové kategorie. Když je dítě hodně malé, postaví se vedle rodiče, který pomalu přehodí švihadlo zezadu dopředu a v momentě, kdy dopadá k zemi oba společně skočí. Moment skoku rodič upozorní slovem hop. V pozdějším věku dítě zkouší samo švihadlo přehodit a skákat. 
 
My jsme si pomocí švihadla udělali závodní trasy. Na zahřátí jsme oběhli několik kol popředu a potom pozadu. Soutěžili jsme v běhu, skákání žabáka, lezení pozadu a lezení po čtyřech. Bylo to příjemné sportovní odpoledne procvičující kondici a hrubou motoriku.
 
 
  • VÝZVA NA ZÁVĚR - ŠKOLKA SE ŠVIHADLEM 

10x SNOŽMO PO PŘEDU

9x STŘÍDAVĚ LEVÁ A PRAVÁ

8x PRAVÁ NOHA VPŘED

7x LEVÁ NOHA VPŘED

6x SKOK S ROZNOŽENÍM

5x SNOŽMO DO BOKU

4x NA PRAVÉ NOZE

3x NA LEVÉ NOZE

2x SNOŽMO PO ZADU

1x VAJÍČKO POPŘEDU

Základní pravidla

- drž švihadlo tak, že když si na něj stoupneš, dosáhneš rukama do podpaží

- nepředkláněj se tělem

- švihadlo drž pevně

- odrážej se a přistávej lehce na špičkách

- paže drž blízko u těla

Tým Spokonožky