Jak vybrat první boty pro začínající chodce - zimní období

Léto skončilo, nastal podzim, blíží se zima. Se změnou ročního období, nástupem chladného a nevlídného počasí spousta rodičů řeší, jaké boty pořídit dětem, zejména těm nejmenším, které chodí teprve krátce nebo dělají vůbec své první krůčky. Jak je to s výběrem první zimní obuvi a nebo tyto děti boty nepotřebují a vystačíme si s jejich alternativou? Pojďme se na to podívat.

Mnoho rodičů říká, že ti, kteří mají děti, které začínají ťapat na jaře a v létě, mají výhodu. Že nemusí řešit obuv, děti si mohou vesele prozkoumávat terén naboso a trénovat nožičky v přirozeném prostředí. Poté co nastane zima, tyto děti již mají chůzi tréninkem zdokonalenou a mohou se obout do vhodně zvolených botiček, které nožku neomezují, dovolují ji její přirozený pohyb a vývoj, nemodifikují stereotyp chůze.

A co v zimě začínající chodci? Přece s nimi nebudeme sedět doma!

Dítě, které začíná chodit, by mělo mít prostor pro správný vývoj nohy. To znamená, že by nožka neměla být utlačována pevnou a těžkou botou nebo těsnou ponožkou. Doma při prvních krůčcích děti obuv nepotřebují vůbec. Nejlepší je ťapání naboso. Máte však strach, že bude dětem zima od nožiček? Nemyslíme si, že by v domácnosti, v které vyrůstá dítě byla zima, že by se dítě chodící naboso nastydlo. Ukazatelem toho, že je dítěti zima, nejsou chladné ruce a nohy, ale chladný trup a zátylek. Pokud však nejste přesvědčeni, alternativou jsou dobře padnoucí ponožky s protiskluzem nebo capáčky. Takto obuté dítě (ponožky, capáčky) může být i ve fusaku v kočárku. 

                                    holk

Trávíte ale i v tomto období dost času venku a dítě chcete z kočárku vyndat? Pak jsou pro Vás vhodné zateplené ponožky nebo capáčky. Začínající chodci se i přes zkoušení chůze stále často pohybují i vkleče a takto obuté nožky nejsou nijak omezovány. Při stoupání a obcházení pak děti přes jemnou podrážku mohou vnímat i povrch po kterém chodí.

Když se nám podzim přehoupne do zimy a teploty stále více klesají, sáhněte po různých návlecích, které mohou být i zateplené. Ty jsou vhodné pro první krůčky, kterými Vás vaše děťátko překvapí právě v zimním období. Pokud jste si odbyli první krůčky na podzim a v zimě už je děťátko zkušenější, sáhněte po tzv. prewalkers botičkách. Prewalkers botky jsou lehké, mají měkkou a ohebnou podrážku, která umožňuje malé dětské noze správně pracovat a dítě je schopné ji prošlápnout. Tyto boty mají dostatek místa pro prsty, zimní jsou navíc opatřeny kožíškem.

Nemusíme se bát, že by byla dětem v botách s tenkou měkkou podrážkou zima. Děti se neustále pohybují, produkují dostatek tepla. Navíc i tyto alternativy bot jsou i v zateplených zimních modelech.

         

navleky dds

             

Jak jste se dočetli, i pro nejmenší a začínající chodce existují varianty obutí, které umožňují noze správnou funkci a rozvoj a zajistí i potřebné teplo a noze ochranu. Je důležité nenechat se odbýt a vzít hned první nabízenou botu. Těžké zimní boty s pevnou tuhou podrážkou nejsou pro první krůčky vhodné, můžete si je představit tak, že nasadíte dítěti na nohu lyžáky a chcete po něm, aby trénovalo chůzi. Jak sami cítíte, je to pro dítě velký problém.

Tým Spokonožky

(zdroj foto: archiv autorky, spokonozka.cz)