Jak na lepší spánek a projasněnou mysl s Pranamat ECO?

Neznáme snad nikoho, kdo by neměl rád odpočinek a spánek. Je to jasná věc - spánek a odpočinek patří mezi základní biologické potřeby člověka, a jsou pro nás proto nenahraditelné. Během spánku odplavujeme z těla toxiny, regenerujeme a nabíráme nové síly. Jeho nedostatek může být i příčinou vzniku různých onemocnění. Spánkový rytmus je řízen z mezimozku, kdy po vyplavení hormonu melatoninu dostane tělo signál, že je čas jít spát.

Dnešní doba spánku moc nepřeje, jelikož modré světlo nejrůznějších obrazovek mobilů, tabletů a počítačů vyplavování tohoto hormonu blokuje. Měli bychom se tedy naučit nechávat tyto pomocníky mimo ložnici a alespoň hodinu před spaním již do obrazovek nekoukat.

Spát bychom měli v příjemném prostředí, na vhodné posteli, teplota by měla být ideálně kolem 18 °C a nezapomínejme také na vyvětrání místnosti. Mezi rušivé vlivy patří již zmíněné světlo, hluk, užívání stimulačních látek či konzumace těžkého jídla před spaním.

blog sona pranamat

Potřeba spánku se s věkem mění. Všichni víme, že malé miminko prospí skoro celý den. Dostatek spánku by měly mít všeobecně i ostatní děti, zhruba 12 hodin, školáci minimálně 10 hodin. U nás dospěláků je to horší, často večer ponocujeme a ráno brzy vstáváme. Měli bychom však také naspat 7 - 8 hodin, aby se vystřídalo pět spánkových cyklů REM.

Spánek se dělí na NREM a REM fáze. NREM se dále dělí na další čtyři fáze, kdy se tělo stále více uvolňuje a utlumuje, zpomaluje se mozková aktivita. Ve třetí a čtvrté fázi dochází k největší regeneraci a doplňování energie. V REM fázi (nejhlubší fázi spánku) se nám zdají sny. Pokud se v této fázi probudíme, cítíme se unaveni.

Někdo padne do postele a hned spí. To jsou ti šťastlivci. Naopak je mnoho lidí, kteří usnout nemohou, převalují se na posteli, a když už zaberou tak zvoní ráno budík a musí opět vstávat. Hledají pak všemožné způsoby, jak si spánek navodit. Určitě jste již slyšeli i rady o počítání oveček :) Zkuste s námi však vyzkoušet relaxační chvilku na akupresurní podložce Pranamat ECO, kdy nám polštářek pomůže s uvolněním stresu a napětí v okolí krku a podložka v oblasti páteře či dalších oblastí.

2 1

 

Stres patří také mezi faktory, které ovlivňují kvalitu spánku nebo jej dokonce znemožňují. Kdo by neznal situaci, kdy nás něco trápí, jsem v časovém presu nebo máme starosti o své blízké. Večer uleháme s těžkou hlavou, neustále se nám honí myšlenky, nemůžeme usnout, na druhou stranu jsme nervózní z toho, že nebudeme vyspaní do práce.

Jestliže víte, že máte zrovna těžší období, vyzkoušejte právě Pranamat ECO. Nachystejte si podložku a polštářek a najděte si alespoň pár minut na relaxaci. Pokud uleháte na podložku, již to, že se soustředíte na bodlinky a píchavý pocit, vám pomůže na chvíli přesunout myšlenky právě na tuto aktivitu. Při ležení zavřete oči a snažte se myšlenky soustředit na pichlavý pocit a prožitek. Stres se rád laicky řečeno usazuje za krkem, proto můžete polštářek lehce vytvarovat a posunout si ho pod krční páteř, která se tak perfektně promasíruje. Hlavou můžeme i pomalu a plynule pohybovat, tak jak je vám příjemné. Zkuste se zasoustředit právě na problematickou oblast a pozorovat, jak se tento pocit mění a napětí uvolňuje.

blog rozměr Soňa leh

Dochází zároveň k vyplavování endorfinů, které navozují pocit spokojenosti a pohodlí. Na uvolnění krku je pak vhodný např. i masážní měsíček. Z takovýchto chvilek si pak lze udělat každodenní rituál. Vaše tělo pak bude více uvolněné, zrelaxované a váš spánek bude kvalitnější a hlubší. Kvalitnější spánek pak zajistí lepší regeneraci a načerpání energie ke zvládání každodenního stresu.

Dopřát si dostatek spánku je důležité, odpočinek či dokonce i spánek na Pranamatce pak prospěje vašemu tělu dvojnásob!

Článek pro Vás připravil tým Spokonožky za spolupráce a osobních zkušeností fyzioterapeutky, Mgr. Soni Barvenčíkové.