10 tipů jak využít ortopedické podlahy

Ortopedické podlahy jsou skvělou pomůckou pro zdraví a pohodu nohou dětí i dospělých. Jedná se o speciální podložky, které simulují nejrůznější povrchy, jako jsou oblázky, tráva, klády, ořechy nebo ježci. Ortopedické podlahy stimulují citlivé body na chodidlech, podporují správný vývoj nohy, trénují rovnováhu, motoriku a koordinaci.

👉Pokud chcete využít ortopedické podlahy co nejlépe, máme pro vás 10 tipů, jak si s nimi hrát, cvičit či relaxovat.

1. Procvičte si chůzi

Ortopedické podlahy jsou ideální pro nácvik chůze a stoje, zejména pro děti, které se učí chodit, nebo pro ty, kteří mají problémy s klouby nebo zády. Ortopedické podložky poskytují různé stupně obtížnosti, podle toho, jaký dílek zvolíte. Můžete také střídat tvrdé a měkké podložky, aby se vaše nohy přizpůsobily různým podmínkám. Masážní koberečky také pomáhají zlepšit držení těla, protože vás nutí udržovat rovnováhu.

SPOKO TIP: Pokud trávíte hodně času stáním, ortopedické podlahy pomohou minimalizovat únavu nohou. Stačí je umístit na frekventované místo a čas od času se na nich naboso projít, či je položit na určené místo do relax zóny.

2. Zapojte celé tělo do pohybu

Ortopedické podlahy nejsou vhodné jen pro cvičení nohou, ale jsou prospěšné také pro celé tělo. Můžete je využít jako součást cvičení, které zapojí i ruce, břicho, záda či krk. Například si můžete lehnout na podložku a posilovat bříško, dělat dřepy, kliky, mosty nebo jiné posilovací a protahovací cviky. Můžete si také sednout na podložku a provádět rotace trupu, zvedání nohou nebo protahování. Masážní koberečky vám pomohou posílit svaly, zvýšit flexibilitu a zlepšit cirkulaci.

3. Zkuste přidat balanční pomůcky

Doporučujeme jedny z produktů od Spokonožky jsou balanční ryba OrtoNature, senzorické dráhy Tullo či balanční kameny Stapelstein, které jste si možná také pořídili. Jedná se o speciální balanční pomůcky, které zároveň zabaví. Můžete je použít jako samostatné pomůcky nebo jako doplněk k ortopedickým podlahám. Můžete na nich stát, sedět, ležet nebo se pohupovat. Pomohou vám promasírovat chodidla, zvýšit prokrvení, zlepšit rovnováhu a koordinaci a uvolnit napětí.

SPOKO TIP: Oživte odpoledne, využijte hezkého počasí a postavte si opičí dráhu venku na zahradě!

4. Vytvořte si vlastní hru

Masážní koberečky jsou také skvělé pro vytváření vlastních her a aktivit, které pobaví vás i vaše děti. Můžete si například vymyslet pravidla, jak se pohybovat po podložkách, co dělat na každé z nich, jaké úkoly plnit nebo jaké zvuky vydávat. Můžete si také vytvořit vlastní dráhu, kterou musíte projít, nebo si procvičit paměť, kdy si musíte zapamatovat a opakovat pořadí podložek. Fantazii se meze nekladou.

5. Použijte pohybové karty

Pokud chcete mít ještě více nápadů, jak využít ortopedické podlahy, můžete si pořídit Pohybové karty od Spokonožky, které vám poradí různé cviky a hry od naší fyzioterapeutky. Pohybové karty jsou rozdělené dle zaměření na valgozitu, fyziojógu, cvičení do kanceláře či pro zdravý pohyb dětí. Na každé kartě najdete název cviku, popis, obrázek a případně doporučenou pomůcku. Pohybové karty vám pomohou zvolit správný cvik pro vaše potřeby a zábavně ho provést.

6. Učte se s ortopedickými podlahami

Ortopedické podlahy nejsou vhodné jen pro pohyb, ale také jako pomůcka pro učení. Můžete s dětmi procvičovat různé dovednosti, jako jsou barvy, tvary, čísla, písmena, zvířata nebo matematika. Například si můžete zahrát na spojování, kdy musíte najít dva stejné motivy, nebo na hádání, kdy musíte uhodnout, co je na podložce podle doteku se zavřenýma očima. Můžete si také vytvořit vlastní příběh, který bude souviset s motivy na podložkách, nebo si zazpívat písničku, která se s nimi bude rýmovat.

7. Relaxujte s ortopedickými podlahami

Ortopedické podlahy nejsou skvělé jen pro nejrůznější aktivity, ale také pro relaxaci. Můžete si s nimi dopřát chvíli klidu a pohody, kdy budete vnímat pouze vjemy na nohou. Vyberte si podložku, která vám nejvíce vyhovuje, ať už je to měkká nebo tvrdá, hladká nebo členitá. Můžete si také zapnout nějakou příjemnou hudbu, nakapat oblíbený éterický olej do aromadifuzéru, zavřít oči a nechat se unášet. Ortopedické podložky vám pomohou uvolnit svaly, snížit stres a zklidnit mysl.

SPOKO TIP: Pro relaxaci a uvolnění jsou skvělé také akupresurní podložky Pranamat ECO.

8. Vyzkoušejte reflexní terapii

Ortopedické koberečky jsou vhodné také pro podporu léčebných procesů. Můžete si s nimi vyzkoušet reflexní terapii, která je založená na principu, "zrcadlení" orgánů a částí těla na chodidlech. Tím, že stimulujete určité body na chodidlech, můžete ovlivnit i stav vašeho zdraví. Ortopedické chodníčky vám nabízejí akupresurní stimulaci v pohodlí domova.

SPOKO TIP: Doporučujeme pár dílků umístit do sprchového kouta a při střídání teplé a studené vody na podlahách přešlapovat (tento tip není vhodný pouze pro EKO dílky od Muffik, ty nesmí přijít do kontaktu s vlhkem).

9. Složte si vlastní tvar ortopedického koberce

Ortopedické chodníčky se dají snadno skládat jako puzzle, takže si z nich můžete vytvořit vlastní ortopedický koberec jako ornament podle vaší fantazie. Můžete si vybrat z různých motivů, barev a tvarů, které jste si koupili. Zkuste vytvořit třeba koberec ve tvaru srdíčka, čtverce nebo obdélníku

10. Sdílejte své zážitky s ostatními

Ortopedické podlahy jsou také skvělé pro sdílení zážitků s ostatními. Můžete si s nimi hrát s rodinou, přáteli, spolužáky nebo kolegy. Můžete si také vyměňovat podložky, porovnávat je, hodnotit je nebo s nimi soutěžit. Sledujte a označte Spokonožku na sociálních sítích, kde najdete spoustu další inspirace a novinek.

👉Doufáme, že se vám náš blogový článek líbil a že vám pomohl získat nové informace a nápady, jak využít ortopedické podlahy. Budeme rádi, když nám dáte zpětnou vazbu. Pokud máte nějaké dotazy, návrhy nebo připomínky, neváhejte nás kontaktovat na e-mail info@spokonozka.cz 

Děkujeme že jste článek dočetli až sem a přejeme vám spokojené nožky i celé tělo a mysl 😊