Ergonomie pracovního místa a Pranamat Eco

Aaaaa, zase ráno, drnčí budík a vy vstáváte rozlámaní z postele. Často slýcháváme v ordinaci Fyzionožka stesky klientů, že jsou po noci bolaví více, než když si jdou večer lehnout. Pokud mají ještě sedavé zaměstnání, vidina strávené pracovní doby vsedě u počítače není vůbec lákavá. Pokud je bolest intenzivní, nepříjemná, dokáže nám pěkně otrávit den a na soustředění pak nemáme ani pomyšlení.

Ať už sedíme u počítače, jezdíme často autem, stojíme dlouho v jedné pozici či namáháme při práci např. ruce, vždy by měla být zajištěna ergonomie pracovního místa. To znamená, že byste měli pracovat v takových podmínkách, aby bylo tělo co nejméně neideálně zatěžováno. Ne vždy se to tak děje, nehledě na to, že i pokud máme např. u počítače správný stůl i židli, člověk je tvor pohodlný a po určité době, ustrneme laicky řečeno ve zkroucené pozici a uděláme si tzv. pohodlí 😊

4 1

 

A proč nás tedy tělo bolí, pokud jsme dlouhodobě v neideálním postavení? Když se podíváme do minulosti, lidé se museli neustále hýbat, přemisťovat a tělo bylo v pohybu, na který je přirozeně nastaveno.  My si však časem spoustu věcí ulehčili a pohyb se z našeho života vytrácí. Stává se tak, že opakujeme ty stejné pozice a zatěžujeme určité svalové skupiny (často velké svalové skupiny, povrchově uložené, které se rychle unaví), zapomínáme na svaly, které jsou ukryty v hloubi těla, ale o to jsou pro nás důležitější.

Všem je pak dobře známá nepříjemná pálivá bolest v oblasti krku, pokud dlouho sedíme a koukáme do monitoru. Máme v napětí šíjové a krční svaly, dochází v nich k ischemii (nedokrvení), hůře se odplavují metabolity, a to právě způsobí onu nepříjemnou bolest.

My tak nevíme, jak si máme sednout, neustále se kroutíme, ošíváme, máme tendenci si pohnout krkem a hlavou. Na tyto obtíže se zaměřili právě i u Pranamat Eco s tím, že cílem používání nejen klasické podložky a polštářku, ale i mini doplňků je uvolnění svalového ztuhnutí, napětí, zvýšení prokrvení právě v dané oblasti, kterou si chcete ošetřit.

3 7

 

Pokud máte chvíli sami pro sebe, určitě doporučujeme celkovou relaxaci a uvolnění na setu polštářek – podložka. Jestliže však potřebujete rychle ulevit v krátké chvíli třeba právě u počítače nebo za volantem, existuje důmyslný měsíček, který pasuje akorát tak kolem krční páteře. Nasaďte si měsíček za hlavu, nebo uchopte masážního mini ježka a uvolňování může začít.

2 6

 

Bodlinkování Vás příjemně probere, prokrví danou oblast a pomůže držet hlavu vzpřímeně. Z doplňků jako jsou ježek, býček či malá želva si můžete udělat i na chvíli opěrku, kterou si dáte za záda a ta vás donutí k napřímení páteře. Pomačkáním zvířátek v ruce pak dokonale uvolníte i ruce, prsty a zápěstí. Na velkou želvu se pak můžete posadit a promasírovat si hýždě, či si z ní udělat podložku pod nohy.

I takovéto krátké přestávky a uvolňovací chvilky Vás příjemně proberou a zefektivní Vaši práci! 😊

Článek pro Vás připravil tým Spokonožky ve spolupráci s fyzioterapeutkou, Mgr. Soňou Barvenčíkovou.