Podlahy ORTODON - nové sady vytvořené ve spolupráci s fyzioterapeutem

Na Vaše přání a četné dotazy jsme sestavili nové sady ortopedických podlah ORTODON. Sady jsou sestavené ve spolupráci s fyzioterapeutemChtěli jsme Vám nabídnout sestavené sady pro nejčastěji dotazované problémy pohybového aparátu. Na e-shopu tak najdete sadu pro plochonoží, valgozitu, pro nejmenší děti, dvě různé sady pro dospělé (základní 8ks, rozšířená 12ks), pro vadné držení těla, pro sportovce a pro rehabilitaci po úrazech.
 
obr. 1+2+3 ortopedické podlahy ORTODON 
 
U mnoha bolestí a problémů dolních končetin a chodidel lékaři diagnostikují plochonoží. Ne vždy je to však plochá noha, která Vás trápí. U dětí je často plochá noha zaměňována s valgózními kotníky. Pokud však plochou nohu opravdu máte, ani tak to není jen problém chodidla a nohy samotné. Je dobré si uvědomit, že nohy nesou celou váhu těla na velmi malé ploše. Je dobré se tak zaměřit na celou posturu. V případě, že Vás trápí bolesti, nepříjemné pocity v chodidlech, dělá Vám problém dlouhá chůze, po které nohy bolí, vyzkoušejte naši sadu pro plochonoží. Postupně se zkoušejte po podlahách procházet, stát nebo nohy masírovat. Uvidíte, že s každým krokem budou nohy uvolněnější a klenba aktivnější.
 
 
 
Valgózní kotníky jsou velmi diskutovanou diagnózou u mnoha dětí. Důležitou poznámkou je, že to není jen problém nohy a kotníku, ale oslabení středu těla, stabilizátorů pánve. Je poté ovlivněno postavení celé dolní končetiny, které se manifestuje zejména na kotníku a chodidle. V tomto případě je důležité zařazení balančního cvičení, posílení hlubokého stabilizačního systému a svalů pánve, centrace kyčelních kloubů. Z toho důvodu sada obsahuje členitější, balanční podložky. 
 
 
 
U nejmenších dětí je důležité sledovat správný průběh psychomotorického vývoje. Aby si dítě prošlo správně všechny vývojové pozice. Poté, co se po porodu malé miminko adaptuje na nové prostředí, naučí se pást koníky, otáčet ze zad na bříško, pivotovat, klečet a pérovat na kolínkách, rozlézt se, stoupat si, obcházet a rozejít se. Když se dítě začne vertikalizovat, začnou se zatěžovat chodidla, tvarovat se nožní klenba. I u nejmenších je vhodné nabídnout dítěti různé podněty pro stále se vyvíjející chodidla. Děti se po podlahách mohou i prolézat a zdokonalovat a posilovat všechny důležité svalové skupiny.
 
 
 
Pro dospělé jsem vytvořili dvě sady. Základní a rozšířenou. Pokud Vás trápí oblast chodidel, máte pocit těžkých a unavených chodidel, máte nohy přes celý den zavřené v botách nebo musíte v zaměstnání celý den stát, dopřejte svým nohám uvolnění na ortopedických podlahách. Můžete si sestavit kobereček např. v kuchyni nebo koupelně a u běžných denních činností procvičovat unavená a těžká chodidla. Sada sestavená z ortopedických podložek má za cíl promasírovat a nastimulovat Vaše chodidla, zvýšit prokrvení a zmírnit pocit těžkých a unavených nohou. Chůzí po podlahách zároveň procvičujete nejen drobné svaly plosky nohy, ale i celé dolní končetiny.
 
 obr. 7+8 sady pro dospělé ORTODON
 
 
Naučením se pohybu nesprávným vzorem nebo třeba u starších vlivem jednostranného zatížení, sedavým způsobem života atd. dochází k patologickému držení těla, páteř je přetěžována a dříve či později se problém projeví bolestí v určité oblasti. V dnešní době trápí problémy s páteří děti i dospělé. Abychom docílili aktivace hlubokého stabilizačního systému, všech důležitých svalových skupin a napřímení páteře můžeme v rámci cvičení využívat i masážní koberečky. Naše sestavená sada Vám pomůže s aktivací klenby, prokrvením chodidel, správným nastavením dolních končetin a napřímením páteře. Zároveň posilujete hluboké stabilizační svaly nejenom páteře, ale i pánve a trénujete rovnováhu. Tělo tak pracuje jako celek a nedochází k jeho přetěžování.
 
 
 
Sport je důležitou součástí našeho života. Udržuje nás v kondici, posiluje kardiovaskulární a imunitní systém. Výhodou sportu je, že si každý můžeme vybrat ten, který nás baví. Stinnou stránkou naopak může být u některých sportů jednostranné zatížení pohybového aparátu a nedostatek kompenzačního cvičení. Někteří sportovci také mohou mít přetížené velké povrchové svalové skupiny a nedostatečně aktivní hluboký stabilizační systém. To pak může mít za následek přetížení a častá zranění. Vhodným kompenzačním cvičením může být senzomotorika a aktivace hlubokého stabilizačního systému. Využijte naši sestavenou sadu a buďte připraveni na další sportovní výzvu.
 
 
 
Při návratu do běžného života po úrazu, operaci, neurologických obtížích nebo jakékoliv poruše pohybového aparátu využíváme prvky fyzioterapie. Fyzioterapeuté využívají různých technik a cvičebních pomůcek. Pro reedukaci chůze a trénink správného stereotypu, aktivaci a stimulaci plosek nohou, korekci postavení dolních končetin, pro návrat k pohybu po operacích a dalších můžeme využít naši sadu sestavenou pro tyto účely. Sada je složena z podlah, po kterých můžete chodit nebo je využít jednotlivě k cílenému cvičení.
 
 
Tým Spokonožky
(zdroj foto: archiv autorky, spokonozka.cz)