Barefoot obuv

Když jsme se Vás v nedávném příspěvku na sociálních sítích ptali, o čem byste si chtěli u nás přečíst, mnoho z Vás skloňovalo téma BAREFOOT. Ať už byl důvod, že tento styl sami vyznáváte, přemýšlíte o přechodu na bosé obouvání nebo byste chtěli třeba babičce nabídnout článek, protože neustále Vám a Vašemu dítěti nabízí pevnou kotníkovou obuv, aby se nožička zpevnila, jak to bylo propagováno v dobách dřívějších. Jak to tedy s BAREFOOT je, o co se jedná a jaké jsou výhody chůze tzv. naboso?

 

LIDSKÁ NOHA - DŮMYSLNÝ ORGÁN

Výraz BAREFOOT vychází z angličtiny a znamená bosý nebo naboso. Vyjadřuje tak to, že lidská noha je důmyslně propracovaný orgán určený a uzpůsobený právě k bosé chůzi. Nohy nesou celou váhu těla a musí tak tvořit stabilní základnu. Jedna noha se skládá z mnoha drobných kostí spojených klouby, svalů, vazů, nervového a cévního zásobení. Aby celé tělo dobře fungovalo, musí noha tvořit stabilní základnu, evolucí však dochází k mnoha změnám, které se odráží i na samotném chodidle. Nohy se mění vlivem nošení módní a nevhodně tvarované obuvi, častou chůzí po tvrdém a nestimulujícím povrchu nebo třeba nadváhou a zvyšující se inaktivitou. Pokud se objeví problém v oblasti chodidla a nohy, dále se řetězí výše do celého těla. Proto tak můžete trpět bolesti hlavy, krční páteře nebo dokonce čelistního kloubu.

 

Lidská noha má dvě hlavní funkce. První je funkce opěrná (nese hmotnost celého těla) a druhá je lokomoční (umožňuje přesun této hmotnosti chůzí). Pokud má noha splňovat tyto dvě hlavní funkce, musí být zároveň stabilní. Zajištění stability tělesa je dáno podepřením minimálně ve třech opěrných bodech s těžištěm mezi těmito body. Opěrnými body nohy jsou hrbol patní kostihlavička prvního metatarzu a hlavička pátého metatarzu. Mezi opěrnými body (kostmi) jsou vytvořeny systémy podélné a příčné (mediální a laterální) klenby. Klenby pomáhají chránit měkké tkáně chodidla, brání kompresi svalů, cév a nervů v chodidle a podporují pružnost nohy, a tím umožňují měkký a pružný nášlap. Celý systém nožních kleneb je udržován vzájemným poměrem mediálního (vnitřního) a laterálního (zevního) sloupce kostí nohy, napětím svalů a vazů nohy a bérce. Více o nožní klenbě se dočtete v našem článku zde.

udržování nožní klenby pomocí tahu svalů a vazů (Anatomie 1, Čihák)

 

CO JE BAREFOOT? CO MÁM OD BOTY CHTÍT?

Jak jsme již napsali jedná se o bosou chůzi, tedy v takové obuvi, která co nejvíce napodobuje chůzi bez bot. Neomezuje rozvoj a práci lidského chodidla, nikde ho neutlačuje, ale zároveň nohu chrání před zraněním (ostré předměty) a extrémními vlivy počasí jako je přílišné horko nebo chlad. Někdy se může zdát, že se slovo barefoot stalo módním hitem a za barefoot boty se mnohdy vydávají i boty, které podmínky barefoot nesplňují. Jak má tedy barefoot bota vypadat? A co od ní očekávat?

BAREFOOT OBUV 

  • flexibilní a měkká
  • lehká
  • s dostatečným prostorem pro prsty - široká špička
  • z prodyšného materiálu
  • na noze dobře sedí, ale pata není zpevněná
  • nulový rozdíl mezi patou a špičkou tzv. drop
  • rovná podrážka
  • tenká podrážka.

 

 

FLEXIBILITA A MĚKKOST

Jak jsme si již výše popsali, lidská noha je důmyslný a složitý orgán složený z mnoha struktur. Jejím hlavním úkolem je pohyb, přemístění těla z bodu A do bodu B. Je tak jisté, že aby noha mohla správně plnit svoji funkci, nesmí být nikde utlačována a omezována. Barefoot obuv je z tohoto důvodu flexibilní, měkká, ohebná všemi směry a dovoluje noze a prstům jejich správnou funkci. Pokud necháte nohu v botě ožít, bude dokonale stimulována, prokrvována a nebude Vám v barefoot botách chladno ani v zimním období. Pokud srovnáte tuhost běžné boty s flexibilní bosou botou je jasné, že při chůzi není noha schopna klasickou podrážku správně prošlápnout a je tak botou omezována.

LEHKOST

Dalším faktorem je váha boty. Čím bude bota těžší, tím více práce bude muset noha vyvinout, aby se v ní dokázala pohybovat. Budete tak muset zapojit více svalů a i těch pomocných, abyste mohli vykročit. Toto je velmi markantní i u dětí. Pokud začínáme děti obouvat a dostanou na nožku těžké boty, často se cítí jak v lyžácích a mění se jim stereotyp chůze, mohou zakopávat a padat.

ŠIROKÁ ŠPIČKA - LUXUSNÍ PROSTOR PRO PRSTY

Při výběru bot je dlouho zakořeněné, že se díváme hlavně na délku boty. Zapomíná se však i na šířku přední části chodidla. Barefoot obuv myslí na nohu jako celek. Proto máte v přední části boty dostatek místa, noha není nijak deformovaná. Bota je přizpůsobena tvaru nohy a nemusí se tak noha přizpůsobovat botě. Pokud bota odpovídá tvaru nohy, nebude Vás trápit vznik puchýřů, otlaků a dalších deformit.

vliv tvaru boty na tvar nohy - klasická úzká obuv nedovolí noze správné rozvinutí a pohyb prstů

 

NECHTE BOTY I NOHY DÝCHAT

BAREFOOT obuv je vyráběna z prodyšného materiálu. Boty i nohy tak mohou dýchat. Správně zvolený materiál pro výrobu obuvi je důležitý k tomu, aby byla dobře odváděna vlhkost. Nebude tak hrozit tvoření nežádoucích bakterií a plísní.

BOTA DOBŘE PADNE, NENÍ POTŘEBA PEVNÝ OPATEK

Častým nešvarem ještě z dob dřívějších je mylná představa o tom, že nohu podrží jen pevný opatek. Dnes již víme, že pevný opatek omezuje pohyb. Důležité je, aby bota dobře seděla a padla na nohu v celém svém tvaru, pata musí být dobře usazena, ale nesmí být nikde omezen správný pohyb celé nohy a kotníku.

Barefoot Pegres BF71 černá
 

 

CO JE TO TEN DROP?

Ve spojitosti s bosou chůzí je často spojován výraz, že boty mají nulový drop. Co to ve skutečnosti znamená? Jde o to, že podrážka je rovná, není rozdíl ve výšce pod patou a špičkou. Je známo, že jakýkoliv podpatek mění zatížení chodidla, přetěžuje jeho přední část, zkracuje svaly na zadní straně lýtka. Tím, že se nám posouvá těžiště, reaguje tělo na různých místech zkrácením svalů, zvětšením prohnutí, atd.

ROVNÁ A TENKÁ PODRÁŽKA

Jak jsme si popsali výše, podrážka je rovná ve smyslu rozdílu mezi přední a zadní částí, ale i ve smyslu toho, že nemá žádné tvarování na podporu kleneb nožních. Zároveň je tenká, aby mohla noha dobře vnímat a reagovat na povrch, po kterém se pohybuje. Podrážka u barefoot bot se pohybuje mezi 1,5 až 8 mm. U podrážky kolem 1cm už mluvíme o minimalistické obuvi.

Smyslem barefoot je znovu umožnit noze její správnou funkci. Probuzením nohou se můžete zbavit i zřetězených problémů v dalších částech těla. Je však důležité mít na mysli, že pokud jste celý život chodili v klasických botách, musíte dát nohám opět šanci zvyknout si na povrch, po kterém budou chodit. Díky tenké podrážce nedochází k tlumení nárazu nohy na povrch, to musí udělat noha a tělo samo díky své pružnosti. Je tak důležité si uvědomit, že s přechodem na barefoot je potřeba změnit svůj styl chůze.

Tým Spokonožky

(fotoarchiv autorky)