Jak na správnou obuv!

Pomalu nám končí zima, dětem vyrostla nožka a s blížícím jarem nás čeká obměna obuvi. Jelikož je lidská noha velmi složitá část těla, každé chodidlo je originál a rozmanitost je opravdu veliká, nemusí být výběr správné obuvi vždy jednoduchý. Jak tedy správnou botu vybrat? K čemu nám bota slouží a co bychom měli od boty očekávat?

                                                                                                                                                obr. 1 dětská obuv a ortopedické podlahy 

Funkcí boty je ochrana chodidla před nepříznivými vlivy počasí a před zraněním, které by mohlo noze způsobit prostředí, ve kterém se budeme pohybovat. Boty by však neměly ovlivňovat funkci nohy a měnit styl chůze.

Je důležité uvědomit si, pro koho obuv pořizujeme. Úplně nejmenší děti, které nechodí nebo obcházejí nábytek, boty určitě nepotřebují. Pokud dítě začíná chodit a teprve se učí zvládat první kroky, můžeme mu dát měkké capáčky, protiskluzové ponožky, případně Prewalkers botičky. I zde však platí, že dítě v domácím prostředí boty nepotřebuje a výše zmíněné můžeme dítěti dát v nepřízni počasí při pobytu venku. První boty by mělo dítě dostat až zhruba po 5, 6 měsících samostatné chůze.

Pokud už však máme doma starší dítě, je důležité nové boty koupit dítěti včas, v souladu s růstem nohy. Jelikož při dlouhodobém nošení nevhodné obuvi vzniká poškození nohou. Dětský nervový systém je stále ještě nezralý, a proto se nemůžeme spoléhat na fakt, že nám dítě oznámí, že má malé boty. Děti si spíše na situaci zvyknou a označí i malé boty za vyhovující. 

                                                                                                                                   obr. 2 + 3 dětská obuv barefootového typu

Aby se mohla noha správně vyvíjet a fungovat, i přestože bude obuta, musí bota splňovat určitá kritéria. Je důležité, aby respektovala tvar nohy a velikost, musí být měkká bez tvrdého opatku, ohebná, lehká, flexibilní, bez podpatku, vyrobena ze zdravotně nezávadného materiálu. Pojďme se podívat na jednotlivé části boty.

Tvar a velikost: tvar boty by měl respektovat přirozený tvar nohy i její velikost. Pro zvolení správné velikosti je důležité nohu správně změřit. Měříme nejen délku, ale i šířku (na měření nohou se zaměříme v následujícím článku). U tvaru je důležité dávat pozor, některé boty jsou nejdelší uprostřed, v oblasti 3. prstu, takovou nohu ale skoro nikdo nemá. Při výběru bot je také důležité počítat s nadměrkem, který respektuje růst nohy a při chůzi její roztažení do délky i do šířky.

Podrážka: měla by být měkká, co nejtenčí a ohebná všemi směry, po celé své délce. Ohýbat by měla jít lehce tak, aby byla dětská noha schopna v botě pracovat. Pokud při výběru botu těžce ohneme v ruce, nelze předpokládat, že bude dítě schopné ji při chůzi prošlápnout. Podrážka by měla být dobře přilnavá k povrchu, po kterém se pohybujeme. Je důležité, aby byla zachována senzomotorická funkce nohy, aby dobře vnímala.

                                                                                                                                                               obr. 4 flexibilní podrážka

Stélka: neboli vnitřní vložka boty je vhodná rovná, tenká a bez tvarování. Dětská noha se neustále vyvíjí, je žádoucí, aby byly správně zapojovány svaly a noha sama pracovala bez jakékoliv pasivní podpory.

Opatek: je část kolem paty, která pomáhá usazení nohy v botě, a tím ji centruje. Je důležité, aby respektoval tvar patní kosti. V zadní části boty má noha (pata) sedět pevně. Na opatek je důležité myslet v dětských bačkůrkách. Děti si často hrají vsedě a tvrdý opatek by mohl dráždit Achillovu šlachu a navádět patu do špatného postavení.

Podpatek: není vůbec potřeba. Bota by měla mít nulový drop (nulový rozdíl mezi patou a špičkou). Podpatek je pouze estetický doplněk. Nošením podpatků se mění těžiště těla a zatěžuje se přední část chodidla.

Svršek: horní část boty, pomáhá udržet nohu v botě. Na svršku by mělo být co nejméně švů, nesmí tlačit do nohy.

 

Na výběr vhodné obuvi je dobré mít dostatek času, boty vždy pořádně vyzkoušet a v neposlední řadě je důležité, myslet na to, aby měly nohy i dostatek prostoru na chůzi jen tak, bez obuvi :-)

Tým Spokonožky

(zdroj foto: fotoarchiv autorky, e-shop: spokonozka.cz)