Jaké pomůcky jsou vhodné pro seniory?

Senioři, aneb jak říká Muffik: "Zdraví totiž nemusíte jen přát, zdraví můžete darovat."

Setkali jste se s názorem, že pokud jste již starší člověk a začne Vás něco bolet, je to normální a s ohledem na věk byste se s tím měli smířit? Že to k vyššímu věku zkrátka patří? Naši ordinaci Fyzionožka ve Veltrusech navštěvují i klienti, kteří tento názor např. u lékaře slyšeli, ale nechtějí se s tím smířit. Snahou fyzioterapeuta je ulevit od bolesti v jakémkoliv věku a my si dnes ukážeme jak na to.

Zaměříme se na oblast beder, dolních končetin a nohou, s kterými se na nás klienti obracejí nejčastěji.

Častým problémem jsou bolesti v oblasti páteře, zejména beder, kde se často ve vyšším věku objevují degenerativní změny. Tato oblast je často přetěžována neideálními pohybovými stereotypy, kdy mnoho z nás neumí správně pracovat s trupovou stabilizací, kdy by naše bránice, pánevní dno, břišní a zádové svaly měly pracovat v součinnosti. Poté dochází právě k přetížení beder. Do oblasti beder se pak přenáší i problémy z neideálně nastaveného či různými deformitami změněného chodidla.

Jak už z našich příspěvků víte, z ordinace si každý odnáší i aktivní terapii, cvičení, režimová opatření. Toto můžeme dále doplnit korekcí v botě či úpravou stélky, ale s úspěchem lze zařadit i nejrůznější pomůcky. Po zacvičení stabilizačních a protahovacích cvičení, lze dopřát dané oblasti uvolnění pomocí různých masážních pomůcek či Pranamat podložky.

2 3

 

Pokud Vás trápí i chodidla, ulevte jim pomocí adjustačních ponožek. Značka Muffik v nedávné době rozšířila sortiment i o sadu speciálně sestavenou PRO SENIORY.

MUFFIK SENIOR SET

4 muff D

 

Tato sada je složena z 16 podložek. Má speciální texturu zvolených dílků, která pomáhá stimulovat reflexní body na nohou, a tím je pak posilovat. Tento proces může pomoci zlepšit rovnováhu a stabilitu, což může snížit riziko pádu a zranění. Šest tvarovaných podlah je pak doplněno i o zakončení, které Vám podrží jednotlivé díly dokonale u sebe. Hlavní funkcí setu je prevence křečových žil a otoků dolních končetin, zlepšení funkce vylučovacích orgánů, promasírování a aktivace chodidel.

Ortopedické podlahy se velice snadno používají. Jednoduše je položte na podlahu a seskládejte podle potřeby. Mohou být použity v různých místnostech, včetně obývacích pokojů, ložnic a koupelen. Podložky v přírodních odstínech tak ideálně doplní váš interiér. Sada se také skvěle hodí jako dárek pro seniory.

My ve Spokonožce dále pro seniory doporučujeme i sadu Ortonature pro vbočené palce (sada Hallux valgus).

Článek pro Vás připravil tým Spokonožky