Jak jsem spala na PRANAMAT celou noc

- zkušenost fyzioterapeutky, Mgr. Soni Barvenčíkové

Při péči o naše tělo musíme klást důraz na to, že neléčíme danou oblast, ale musíme se na člověka dívat komplexně. Jak již nejen z našich příspěvků víte, i oblasti od sebe vzdálené na sebe přes jednotlivé propojení tkání působí.

Zajímavou oblastí jsou pak vertebroviscerální vztahy, kdy tento výraz můžeme přeložit jako vliv nebo vztah mezi vnitřními orgány a páteří, respektive pohybovým aparátem. Jednotlivé svaly, orgány a části těla jsou obaleny fasciemi a díky nim jednotlivé části těla po sobě klouzají, pohybují se, posouvají a spojují a vzájemně spolu komunikují.

V poslední době se setkávám v ordinaci Fyzionožka s klienty, které trápí krční páteř a bolesti hlavy, přičemž udávají, že se stav zhorší s nachlazením a infekcí dýchacích cest.

IMG_1604 (1) IMG_1598

 

Při infekci vzniká v těle zánět, daná oblast je drážděna. Úkolem těla je danou oblast chránit, oblast tuhne, čímž se omezuje pohyb a tělo ji chystá na hojení. Pokud zůstaneme v oblasti krku, pociťujeme ztuhnutí v oblasti šíje, omezuje se rozsah pohybu, někdo udává pálení v oblasti lopatek či vyzařování bolesti do hlavy. Při vyšetření nacházíme ztuhnutí, stažení v dané oblasti, což ještě zhorší daný stav klienta, kterého již tak trápí spoušťové body v daných svalech, blokády páteře atd.

IMG_1587Mě potkala tato situace v nedávné době. Již několik dní jsem pociťovala únavu a hned z rána po probuzení ztuhnutí v oblasti krční páteře. Zhruba po dvou dnech se přidala bolest v krku, nachlazené hlasivky a ztráta hlasu. Omezení a bolesti pohybového aparátu se stupňovaly. Situace přesně odpovídá popsanému výše, a to tak, že tělo chrání postižené místo, aby mělo klid k hojení. Je jasné, že fyzioterapie nevyřeší infekt a příčinu bolesti hrdla, může však ulevit od přidružených projevů na pohybovém aparátu.

Já si na pomoc přizvala želvičku od PRANAMAT, na které jsem si uvolňovala oblast krční páteře a šíje. Jelikož je želva měkká a po položení se náplň mírně ustupuje do stran, lze ji využít i jako polštářek. Já jsem druhý den dokázala spát na želvičce celou noc. Díky bodlinkám akupresurní podložky se uvolní stažené svalstvo a dostaví se pocit úlevy.

Omrkněte jakou akci jsme pro Vás aktuálně ve spolupráci s Pranamat Eco nachystali 👉 KLIKNĚTE ZDE