Masážní pomůcky - jak správně vybrat?

Masáž patří mezi prostředky mechanoterapie, což znamená, že k léčebného účinku je dosaženo působením statických a dynamických sil. Význam slova masáž je odvozen od řeckého slova ,,massein,, což znamená hnětení. Při masáži chceme docílit ovlivnění místních a celkových projevů, obtíží a změn, které vznikly jako důsledek nemoci, zranění nebo námahy. K masáži se používají ruce, které jsou terapeutův nástroj a nejlépe ho informují o stavu tkání. Pokud však nemáme možnost zajít si na manuální masáž, můžeme si pořídit jako alternativu různé masážní pomůcky.

obr. 1+2 masážní pomůcky

Masážních pomůcek existuje na trhu nepřeberné množství. Můžete si pořídit masážní ježky, válečky, podložky, stimulační balónky, rollery a mnoho dalších. Jak si správně vybrat? A k čemu pomůcky využívat?

MASÁŽNÍ JEŽCI

Bodlinkatý ježek je vhodný k rehabilitačnímu cvičení, k masážím za účelem rekonvalescence, po úrazech nebo k domácím masážím pro uvolnění ztuhlých a napjatých svalů. Ježkováním dochází ke zvýšení prokrvení, uvolnění svalového napětí a únavy po sportovním výkonu, obnově citlivosti a regeneraci. Cvičí se s nimi různé úchopy, stisky a pohyby prstů, dále jsou využívány při reflexní terapii či relaxačním cvičení. Tato oblíbená masážní pomůcka může být použita na masáž a k procvičování celého těla. Podle stupně tvrdosti ježka si lze určit efekt a sílu masáže. Ježci se vyrábí v různých velikostech, aby byla co nejlépe ošetřena požadovaná oblast.

obr. 3+4+5 masážní ježci

MASÁŽNÍ VÁLEČKY

Masážních válečků se využívá především k reflexní masáži chodidel, ale i celého těla. Válečky jsou většinou větších rozměrů než ježci, dá se s nimi tak ošetřit větší oblast. Masážní válečky mají buď oválný tvar, mohou být i tvarované nebo i ve tvaru půlválce. Tvarované válečky se pak využívají na těžko dostupná místa (válečkům malých rozměrů se říká fazolky). Opět se může vybírat z různých stupňů tvrdosti. Některé válečky mají jehlový ventilek k individuální regulaci tlaku vzduchu ve válečku. Válečky s masážními výstupky jsou pomůckou při automasáži i masáži. Rolováním se prokrvuje pokožka, stimulují si kožní nervová zakončení, uvolňuje se svalové napětí a zmírňuje stres.

obr. 6+7+8+9 masážní válečky

MASÁŽNÍ PODLOŽKY

Masážní podložky mohou být více tvarů. Nejčastější jsou kruhové čočky, ale mohou být i hranaté nebo tvarované. Jsou skvělou cvičební i relaxační pomůckou. Podložka je víceúčelová. Slouží k trénování a zlepšování motorické koordinace, rovnováhy a držení těla. Podložky mají na sobě z obou stran stimulační výstupky (většinou se liší každá strana velikostí bodlinek). Jedna strana vzduchové čočky má malé výstupky, druhá je opatřena masážními bodlinkami. Další možností je mít čočku s jednou stranou stimulační a druhou stranou hladkou. Při cvičení a masáži nohou je nutné používat podložku bez obuvi. Sezením na podložce dochází k aktivaci hlubokého stabilizačního systému a masáži hýžďové oblasti.

obr. 10+11+12 masážní podložky - balanční čočky

STIMULAČNÍ BALÓNKY

Balónky jsou vhodné pro cílené ošetření fascií a svalů. Pravidelné používání umožňuje regeneraci a relaxaci svalů a trénink fascií. Balónky zajistí trvalé uvolnění napětí, lepší krevní oběh a zlepšují celkovou pohyblivost. Když jsou fascie flexibilní a silné, chrání svaly před poraněním. Stimulační míčky Vám pomohou s cíleným ošetřením a uvolněním stažených svalových vláken.

obr. 13+14 stimulační balónky

ROLLERY

Válce větších rozměrů, s hladkým nebo členitým povrchem. Slouží k cvičení jógy, pilates nebo uvolnění svalového napětí nebo zlepšení krevního oběhu. Jsou primárně určeny pro hloubkovou, tlakovou automasáž. Dle ošetřované oblasti vybíráme správnou velikost, aby došlo k zacílení ošetření. Lze vybrat i vhodnou tvrdost rolleru, aby bylo ošetření zvládnutelné pro každého.

obr.14+15 masážní rollery

Je důležité myslet i na relaxaci, regeneraci a uvolnění těla, které si můžete usnadnit pomocí masážních pomůcek. 

Tým Spokonožky

 

(zdroj foto: fotoarchiv autorky, eshop Spokonozka.cz)