Ortopedické podlahy MUFFIK - podle čeho vybírat

V několika předchozích článcích jsme již popisovali některé ze sad ortopedických podlah Muffik, porovnávali jsme podlahy Muffik a Ortodon. Často nám ale chodí dotazy, kterou sadu vybrat, která je nejlepší, jak nakombinovat jednotlivé kousky. 

 obr.1+2 podlahy Muffik využijí i nejmenší děti

Jakou podlahu vybrat, podlahu chci jako prevenci?

Pokud neřešíte žádný zásadní problém a chcete podlahy pro menší dítě jen jako prevenci, doporučujeme Muffik sadu Medium 2. Jsou zde vhodně zkombinované měkké i tvrdé podlahy. Pokud pořizujete pro dítě, budou se hodit i 4 mini podlahy, které jsou uzpůsobeny malé dětské nožce. I ty však můžete sestavit v jednu velkou, klasickou podlahu. Časem se dají doplnit o 3D podlahy.

Pokud byste pořizovali už pro starší dítě nebo dospělého, využijete i sadu Muffik Medium 1.

Jestli nejste ani v tomto případě omezeni financemi, dá se pořídit rovnou větší sada Velikán.

Pro malé děti vhodná Velikán 2, pro starší nebo dospělé postačí i Velikán 1.

 obr.3+4+5 spojení dílků jednotlivých sad, 3D prvky twister a ježek

Sady Velikán jsou doplněny o 3D podlahy, které Vám pomohou s trénováním rovnováhy, stability a koordinace. Zároveň posílíte střed těla.

Pokud byste chtěli popustit uzdu své fantazii můžete si samozřejmě poskládat i svoji vlastní sadu z jednotlivých podlah. Vždy je dobré kombinovat tvrdé i měkké podlahy, poskytnete tak nohám dostatek různých stimulů.

Řešíme plochonoží, valgózní kotníky, kolena, slabé bříško. Co je pro nás vhodné?

Často se stává, že dítě odchází z ortopedie s diagnózou plochá noha. Je však důležité zmínit, že většina plochonoží jsou nedokonale vyšetřené nožky trpící zvláště valgózními kotníky. Pokud má dítě valgózní kotníky, není to jen problém nohy samotné, ale příčinu musíme hledat v nedokonalém postavení celé dolní končetiny, postavení pánve a trupu. Toto vše souvisí se slabým bříškem, svaly pánve nemají dostatečnou stabilizační funkci. Celý problém se poté manifestuje v oblasti kotníku a nohy, které nesou celou váhu těla. 

Pokud pořizujete sadu podlah při těchto problémech je žádoucí, aby sada obsahovala též 3D podlahy. Ty Vám právě pomohou k posilování problematických svalových skupin. Tím, jak jsou 3D podlahy členité, nutí tělo ke zpevnění, trénujete rovnováhu, stabilitu, koordinaci. Samozřejmě i zde dochází ke stimulaci v oblasti chodidla a zpevnění v oblasti kotníků.

 obr.6+7 3D sady - dvě barevné varianty

Ideální volbou je sada Muffik Velikán 2 nebo pořízení 3D podlah, které doplníte o pár jednotlivých měkkých podlah, dle Vaší volby.

Ideálním doplňkem je také set Had. Je navržen jako funkční kladina a také pomáhá s trénováním rovnováhy, stability, posilováním středu těla.

obr.8+9+10 set HAD 

Jakou sadu pořídit pro naše nejmenší zákazníky?

Podlahy se dají pořídit i pro naše nejmenší. Speciální sadou pro děti, které ještě nechodí je sada Muffik Drobeček. Set Drobeček je určen opravdu pro nejmenší batolátka, která zkoumají svět kolem sebe zatím hlavně zrakem a hmatem. Je pro takto malé děti výborný pro rozvoj fantazie a jemné motoriky. Pro dětičky, které začínají chodit, je už vhodnější pořídit set větší s kombinací tvrdostí podlah. Dětská noha potřebuje při počáteční chůzi co nejvíce stimulů.

Další variantou může být Muffik Mini Puzzle set, který obsahuje 20 kusů mini podlah. Jsou pro děti snadno uchopitelné, vhodné i do malé dětské ruky. Po sestavení do koberečku na nich může dítě trénovat postupně své první kroky a zdolávání prvních překážek.

 obr. 11+12+13 mini podlahy Muffik

Máme doma více dětí různého věku, jak vybírat?

Pokud máte doma dítě, které ještě nechodí a dítě starší, řiďte se tím starším. Nechodící dítko bude mít ten nejdravější základ chůze až začne poznávat svět. Nechte děti, ať si skládají podlahy samy a rozvíjí tak svoji fantazii a jemnou motoriku. U starších dětí doporučujeme sáhnout spíše po větším setu.

A co další sady?

Pokud nejste omezeni rozpočtem, můžete pořídit sadu XXL, která se skládá ze sady Medium 1 a Medium 2, kterou můžete doplnit o 3D podlahy. Pak máte úžasnou sadu, se kterou se dá hrát plno her.

Pokud máte dostatek prostoru je naprostý TOP Královský set 30 ks (obsahuje sadu Medium 1 i 2, 3D sadu a EKO dílky).

Ve školce/škole ale i doma můžete vyzkoušet Magický set – fyzicky a koordinačně velmi náročná hra. Která se stala hitem školních chodeb po celém světě. Učí děti koordinaci, zrychlit reakci oko ruka, uvědomění pohybu vlastního těla a propojit obě hemisféry mozku. Navíc je to naprosto skvělá zábava.

 obr.14+15 Magické puzzle

Novinkou je nyní Magické zakončení, které Vám z jednotlivých dílků udělá ten pravý koberec a dokonale jednotlivé dílky podrží u sebe. Nemusíte se tak bát, že se Vám i při větším zatížením bude koberec rozjíždět. Vybírat můžete ze čtyř barev a dvou druhů - ROH a ROVINA.

obr.16+17+18+19 Magické zakončení - ROH a ROVINA

Tým Spokonožky

(foto - fotoarchiv autorky, e-shop spokonozka.cz)