Ortopedické podlahy MUFFIK - zábava pro celou rodinu

Co se Vám vybaví, když se řekne Spokonožka? 

Spokojené nožky, náš e-shoportopedické podlahyMuffik? Právě ortopedické podlahy, jsou jedním z našich poznávacích znamení. Po navštívení našich stránek na Vás ihned vykoukne banner s podlahami. Často nám proto chodí dotazy, pro koho jsou podlahy vhodné, zda pro děti či dospělé, jak podlahy používat a další. Pojďme se nyní podívat, jak to tedy s ortopedickými podlahami je :) 

Mohlo by se zdát, že jsou to hlavně pomůcky pro děti, kterým rostou nožky nebo mají problém s držením těla a rodiče pořizují podlahy jako jedny z cvičebních pomůcek. Nenechme se však mýlit. Ortopedické podlahy můžete pořídit již pro své malé batole, které zkoumá svět svýma rukama, začíná pomalu lézt, stavět se a obcházet nábytek. I když je lezení pro děti jedno z pohybově náročných období, děti rychle dělají pokroky a lezení na rovném povrchu už je pro ně posléze hračka. 

BOS_9046 BOS_9043 DSC07664 (1)

Nestačíte se divit, jací to jsou rychlíci. Děti se také naučí lézt všemi směry, nejen popředu, ale i vzad, vylézají na židle a pohovky, naučí se obratně slézat po nožičkách dolů. V tomto období jim tak můžeme nabídnout další stimul v podobě přelézání různě tvarovaných podlah. Lezením ve ztížených podmínkách tak dítě více posiluje nejen trup, ale také svaly horních a dolních končetin, dochází ke stimulaci rukou, dítě vnímá různé povrchy.

Období lezení jde ruku v ruce s dovedností postavit se u nábytku a ten začít obcházet. I zde je tak možné využít podlah a stimulovat chodidla dítěte už od raného věku. Ze začátku by se mělo začít s jednoduššími podlahami a postupně přidávat složitější. Právě v tomto období, když si dítě začíná stoupat, dochází už zatížením chodidla k tvarování nožní klenby. I zde platí, že by dítě mělo vnímat různé povrchymateriálystupně tvrdosti

Jak se dítě postupně zdokonaluje a samo objeví chůzi, pokud budou nohy zvyklé i na jiné povrchy než jen hladkou podlahu, lépe se pak vyrovnává s překážkami při běžné chůzi.

BOS_2428 DSC07669 BOS_4574

Velkou skupinou dětí, pro kterou jsou rodiči podlahy pořizovány, jsou děti s valgózními kotníky, nohama do X a vadným držením těla. Často se stává, že si myslíme, že je třeba řešit problém zrovna tam, kde se vyskytuje. Opak je ale pravdou. Právě valgózní kotníky jsou spjaty se slabým bříškemtrupovým svalstvem.

BOS_3843-2Nesprávně zde pracují i svaly z oblasti pánve, nejsou ideálně nastaveny dolní končetiny a právě v oblasti kotníku se celý problém manifestuje. V tomto případě pak rodičům doporučujeme nejen cvičení na našich podlahách, ale právě komplexní řešení problému s doplněním dalšího cvičení a posilování středu těla. V tomto případě mají velké využití 3D podlahy, které svým tvarem podporují cvičení rovnováhy, správné držení těla, posilování středu těla tzv. core.

Nyní by se zdálo, že jsou to pomůcky jen pro děti. Ale naopak. Podlahy mají své využití i u dospělých. Rodičům radíme, že pokud pořizují podlahy pro své děti, měli by i oni sami na podlahách chodit a trénovat, protože právě rodič je ta nejlepší motivace pro dítě. Rodiče se nemusí bát, podlahy jsou odzkoušeny až do hmotnosti 150kg (eko varianty a 3D podlahy do 100kg). Dále je důležité zmínit, že od té doby co se postavíme a rozejdeme, nohy nás nesou celý život. Tak proč jim i v dospělém věku nedopřát stimulaci a uvolnění? 

BOS_3202Často se stává, že nohy jsou opomíjenou částí našeho těla. Jsou celý den zavřeny v botách nebo chodí po rovné hladké podlaze v bytě. Jsou tak ochuzeny o rozmanitost stimulů, které by mohly vnímat. Dospělí pak také často argumentují tím, že na cvičení nemají čas, že jsou zaneprázdnění. Výhodou podlah je však to, že na cvičení nepotřebujete zvláštní extra čas. Kobereček z podlah můžete složit a dát na frekventované místo v bytě a kdykoliv po něm projdete, již cvičíte. Podložky můžete mít sestavené v kuchyni a při přípravě pokrmu po nich přecházet nebo přešlapovat. Můžete je mít při průchodu z pokoje do pokoje nebo složené v chodbě. Klasické kousky z měkčeného PVC můžete mít např. i v koupelně ve sprchovém koutu, před vanou nebo umyvadly (zde pozor na variantu EKO, která by neměla být v delším kontaktu s vodou). Další využití může být i stimulace chodidel v dnešní době home office. 
 
Střídejte u práce různé polohy, při práci vsedě nechte pod nohama Vámi vybranou podložku, sed vystřídejte přešlapováním na podlahách, po chvíli se projděte. Vaše nohy Vám poděkují. Samozřejmě jako u dětí, dají se i u dospělých využít jako rehabilitační pomůcka při cvičení různých diagnóz a problémů pohybového aparátu. Podlahy se dají kombinovat i s ostatními cvičebními pomůckami.
 
BOS_4395 BOS_3221 BOS_3245 (1)

V neposlední řadě je důležité zmínit, že podlahy jsou vhodné i pro domácí mazlíčky. 
Tak jako u dětí a dospělých jako rehabilitační pomůcka, tak i pro běžné cvičení, stimulaci nebo uvolnění končetin.
 
BOS_3731 BOS_3674 IMG_7921

Pokud máte jakýkoliv dotaz, potřebujete poradit s výběrem podlah nebo i některých dalších produktů, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Dotazy také můžete směřovat do naší e-mailové poradny: fyzioporadna@spokonozka.cz nebo do zpráv na
 
 
 

Článek pro vás připravil Tým Spokonožky.