Úprava domácího prostředí

Na příchod nového člena domácnosti se rodina připravuje dlouho dopředu. Pořizují a nakupují se všechny nezbytné věci a pomůcky i věci pro radost. Každý chce mít pro miminko nachystané to nejlepší a na nic nezapomenout. Přemýšleli jste ale někdy i nad tím, jak je důležité upravit prostředí pro miminko/malé dítě, až se po porodu adaptuje, trochu povyroste a začne se více hýbat?

obr.1+2 miminko si hraje na neklouzavé podložce, volnost pohybu bez oblečení

Po narození by mělo mít dítě možnost adaptovat se na nové prostředí, mělo by mu být umožněno uvolnit se. K tomuto slouží např. péřová zavinovačka a hnízdečko, kde je dítěti umožněno ležet v rovině na celých zádech s podepřenými končetinami. Teplo z okolí napomáhá k uvolnění svalstva kolem páteře, které je po porodu vlivem podrážděné nervové soustavy taženo do záklonů. Toto je velmi důležité, neboť pokud se dítě nenaučí správně zapolohovat na zádech, budou pro něho následně těžké všechny další navazující pohybové dovednosti.

Poté co děťátko trochu povyroste, nebojte se mu nachystat jeho ,,hrací,, koutek. V dnešní době plovoucích a hladkých podlah, které převažují v celém bytě nebo domě, je důležité nachystat kousek neklouzavého povrchu, na kterém se bude malé dítě učit poznávat své tělo a jeho pohybové dovednosti. Stačí nachystat kobereček z pěnového puzzle, kousek obyčejného koberce nebo např. sestavit jednotlivé podlahy z magického setu od Muffika.

obr. 3+4 hrací deka, neklouzavý povrch, hrací koutek

Nebojte se na podložku pokládat již malé dítě na krátký časový úsek, který se bude postupně prodlužovat. Pokud si všimnete, že děťátko začíná být delší dobu bdělé a pozoruje okolí, nechte ho po chvilkách adaptovat se. Dítě má možnost poznávat a sledovat dění kolem sebe, poznává svoje ruce a nohy, postupně bude trénovat otáčení se na jeden a druhý bok, až se celé dotočí do pozice na bříšku. Určitě není pro dítě správná cesta, kdy je např. jen v houpacím lehátku, neustále v nosítku či šátku nebo v postýlce. Dítě potřebuje mít prostor, aby se mohlo rozvíjet.

Pokud už se dítě dokáže samo otočit ze zad na bříško, začíná ta správná zábava :-) Když se dokáže otočit, začne trávit na bříšku více času, více experimentuje s tím, co už všechno dovede. Následně díky zkřížené opoře, kdy si uvolní jednu ruku ke hraní, je více samostatné. Přes druhé vzpřímení se dostává do vyšší pozice, začíná pivotovat (otáčet se kolem vlastní osy), naklekává na kolínka, postupně se rozleze

obr. 5+6 trénink zkřížené opory, druhé vzpřímení

Aby došlo k tomu správnému postupnému vývoji, nachystejte dítěti výše zmíněný neklouzavý prostor, kde bude moci vše správně natrénovat. Pohybem po kluzké podlaze má dítě ztížený start a často se pak tyto děti rozplazí. Pokud je plazení navíc asymetrické, dochází k nerovnoměrnému zatěžování a posilování svalů těla, pokud dítě v těchto nesprávných stereotypech zůstává dlouho, nese si je s sebou ve vývoji do dalších let. Do plazení tedy dítě určitě nelákejte. Pokud chcete dítěti pomoci, klidně ho nechejte trénovat jen v bodýčku s holými kolínky, aby jim to v teplácích neklouzalo. Nemusíte mít strach, že bude dítěti zima. Děti jsou akční, udělají velké množství pohybů. Pokud byste však měli pocit, že je jim to nepříjemné, nemusíte pořizovat žádné návleky nebo speciální tepláčky. Stačí udělat na domácí kalhoty pár protiskluzových bodek např. tavnou pistolí.

Když se dítě začne pohybovat v prostoru, začne si stoupat a obcházet, nesmíme zapomenout, že v takových případech je nutné odstranit z dosahu všechny nebezpečné předměty, nebo i ty, které nechcete rozbít :-) Nezapomínejte, že např. na stole, kde máte ubrus, dítě za něj může zatáhnout a strhnout na sebe horkou kávu nebo čaj. 

Pohybující se dítě na našem přichystaném koutku dlouho nevydří a vydává se prozkoumávat své okolí. Pokud máte možnost, vypusťte dítě např. i na terasu nebo na trávník u domu. V případě, že tuto možnost nemáte, nechte klidně doma na podlaze pár rozházených hraček, polštářů nebo deku, aby bylo dítě nuceno překonávat překážky a nemělo vždy volnou, hladkou cestu.

obr. 7+8 nechte dítě trénovat i v terénu

Tým Spokonožky

(zdroj foto: fotoarchiv autorky)